26szept

Módosítások a vissza nem térítendő támogatási rendszerben

2019. október 1-jétől jelentős és kedvező módosítások kerülnek bevezetésre az egyedi kormánydöntés útján megítélt (EKD) támogatási rendszerbe a beruházás ösztönzési célelőirányzat felhasználásáról szóló 210/2014. (VIII. 27.) Korm. rendelet módosításáról szóló 227/2019. (IX. 26.) Korm. rendelet alapján.

A Magyarországon eddig hatályban lévő beruházási támogatási rendszer legfőbb célja a hazai foglalkoztatás mértékének növelése volt. A kitűzött célt sikerült elérni, a legfrissebb statisztikai kimutatások szerint ma Magyarországon 3,5% alatti munkanélküliség mérhető. Ez az adat, valamint a jövőbeli foglalkoztatási előrejelzések indokolttá tették egy olyan támogatási rendszer kidolgozását és működtetését, amely új munkahelyek létrehozása helyett a már meglévő munkahelyek fenntartására, illetve a vállalati termelékenység javítására helyezi a legfőbb hangsúlyt.

A jelenlegi módosítás eredményeképp, a jövőben az eszköz alapú beruházásokhoz, regionális szolgáltató központok létrehozására és/vagy bővítésére irányuló beruházásokhoz, valamint K+F projektek megvalósításához lesz igénybe vehető az EKD-támogatás.

ESZKÖZ ALAPÚ BERUHÁZÁSOKHOZ

Az EKD-támogatás eszközalapú beruházások esetén egy minimum 5 vagy 10 millió euró értékű beruházás megvalósítása esetén lesz elérhető a beruházás helyszínének függvényében:

  • min. 5 millió euró: Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben,
  • min. 10 millió euró: Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyékben.

A jövőben nem szükséges új munkahelyeket létrehozni a támogatási jogosultság érdekében, de a már meglévő foglalkoztatotti létszám fenntartása, valamint a vállalati bérköltség és árbevétel növelése kiemelten fontos szerepet kap:

  • Induló vállalkozások esetén a beruházás befejezését követően, a vállalat árbevételének 3 millió euróval, bértömegének 300 ezer euróval szükséges növekednie a bázis értékekhez képest a beruházást követő fenntartási időszakban évente, átlagosan.
  • Nem induló vállalkozások esetében a vállalatnak bázis árbevételét és/vagy bértömegét legalább 30%-kal szükséges növelnie és e növekményt megtartania a fenntartási időszakban, évente, átlagosan.
REGIONÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONTOK LÉTREHOZÁSA ÉS/VAGY BŐVÍTÉSE ÉS KUTATÁS-FEJLESZTÉSI PROJEKTEK

A beruházók a jövőben is változatlan feltételekkel vehetik igénybe az EKD-támogatást támogatást szolgáltató központok létrehozásához, illetve bővítéséhez, valamint az általuk megvalósítandó kutatás-fejlesztési projektekhez.

Forrás: hipa.hu